- Bijna driekwart van de Nederlanders heeft weleens problemen met een bestelling bij een buitenlandse webwinkel, meldt Mastercard.
- Nagenoeg een vijfde is weleens opgelicht door een buitenlandse webwinkel.
- Andere veelvoorkomende klachten over buitenlandse webshops zijn te late leveringen, niet-geleverde bestellingen en beschadigde producten.
Van de Nederlanders die online winkelen heeft bijna driekwart weleens problemen met buitenlandse webshops. Dat is een toename van 5 procent ten opzichte van een jaar geleden.
Dit meldt betaaltechnologiebedrijf Mastercard, dat in februari onderzoek liet uitvoeren onder 1.053 Nederlandse webwinkelaars.
Buitenlandse webwinkels zijn volgens Mastercard populairder dan ooit. Een kwart van de Nederlanders die weleens online shoppen, bestelt sinds de coronacrisis vaker bij een buitenlandse webshop.
Inmiddels koopt 79 procent van de Nederlandse webwinkelaars weleens bij webwinkels die niet in Nederlandse handen zijn. De voornaamste reden hiervoor is de lagere prijs.
Opgelicht, te laat of beschadigd
Nagenoeg een vijfde geeft aan weleens te zijn opgelicht door een buitenlandse webwinkel. Andere veelvoorkomende klachten over buitenlandse webshops zijn te late leveringen, niet-geleverde bestellingen en beschadigde producten.
Ondanks de problemen verzekert slechts een derde van de webwinkelaars zijn aankoop met een aankoop- of aflevergarantie, waarmee het geld bij een niet-geleverde bestelling wordt teruggestort.
Vooral elektronica en gadgets zijn erg gewild bij exotische webshops. Ook kleding, schoenen en tassen en hobby- en knutselspullen worden relatief vaak buiten de EU ingeslagen, bijvoorbeeld in China.
Vorig jaar startte de douane al een campagne om te benadrukken niet zomaar alles ingevoerd mag worden. Zo voldoen producten uit China voldoen soms niet aan de veiligheids- en gezondheidseisen. Dat leidt tot inbeslagname.
Bestellen bij buitenlandse webshop binnen de EU
Binnen de EU is er vrij verkeer van goederen. Dat betekent dat je geen invoerrechten of btw hoeft te betalen. Dat laatste is al betaald in het land van aankoop.
Toch zijn er enkele beperkingen. Tabaksproducten mogen bijvoorbeeld alleen het land in als daarop een Nederlandse accijnszegel zit.
Ook is het verboden om namaakgoederen, bedreigde dier- en plantensoorten en cd’s of dvd’s met illegaal gekopieerde muziek in te voeren. Het invoeren van (nep)wapens, munitie, geneesmiddelen en drugs mag alleen met een vergunning. Klik hier voor een lijst met alle bijzondere producten.
Webshop buiten de EU: btw vanaf waarde 22 euro
Over aankopen in een webshop buiten de EU moet je vanaf 22 euro btw betalen. Zijn de bestelde producten tussen de 22 en 150 euro waard, dan hoef je geen invoerrechten te betalen. Maar je bent wel verplicht om 21 procent btw af te dragen.
Bij leveringen van 150 euro of meer betaal je zowel btw als invoerrechten. Die douanerechten variëren per productsoort. Zie daarvoor dit overzicht van de Belastingdienst.
Ook Nederlandse webwinkels zijn wegens corona in toenemende mate in trek. Zeven op de tien Nederlandse webwinkelaars kopen sinds de pandemie meer bij Nederlandse webshops dan ervoor.